Submenu  
 

Logo Levenseinde

Wilsverklaring euthanasie


Iedereen, ziek of gezond, kan schriftelijk vastleggen dat hij euthanasie wil wanneer hij in een onomkeerbare coma terechtkomt. Die wens kan worden geregistreerd door middel van een wilsverklaring euthanasie.

Om geldig te blijven moest een wilsverklaring euthanasie in het verleden om de vijf jaar worden hernieuwd, wat voor heel wat administratieve rompslomp zorgde. Dat verandert vanaf nu. Sinds 2 april 2020 is de wilsverklaring euthanasie onbeperkt geldig in tijd.

Opgelet! Deze nieuwe regel is enkel van toepassing op wilsverklaringen die vanaf 2 april 2020 worden opgesteld. Stelde je voordien al een wilsverklaring op? Dan moet je die dus nog een laatste keer laten aanpassen naar een wilsverklaring van onbepaalde duur.

In een voorafgaande wilsverklaring euthanasie mag de patiënt een vertegenwoordiger aanduiden: dat is de persoon die in zijn naam zal optreden wanneer hij zich in een onomkeerbare coma bevindt. De patiënt mag een meerderjarige persoon van zijn keuze als zijn vertegenwoordiger aanduiden. Als hij niemand heeft aangeduid, bepaalt de wet op de patiëntenrechten in welke volgorde familieleden als vertegenwoordiger kunnen optreden: partner, meerderjarig kind, ouder, meerderjarige broer of zus.

Het is mogelijk maar niet verplicht de wilsverklaring euthanasie te laten registreren op het gemeente- of stadhuis. Je hebt geen notaris nodig. Het belangrijkste is dat het document beschikbaar is in je medisch dossier, via de huisarts, en bij je vertegenwoordiger.

De patiënt mag zijn wilsverklaring op elk moment intrekken of aanpassen.

Praktische details over hoe je de voorafgaande wilsverklaring moet invullen, vind je op de site www.euthanasiewilsverklaring.be.

Opgelet! Een voorafgaande wilsverklaring euthanasie is niet hetzelfde als een actueel euthanasieverzoek!

Meer info:
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring