Submenu  
 

Logo Welzijn, Gezondheid en Zorg

Zelfdoding


Zelfdoding komt relatief veel voor bij ouderen in Vlaanderen. Vooral oudere mannen (75+) hebben hebben een hoog risico om te overlijden door zelfdoding. Belangrijke risicofactoren voor het ontwikkelen van zelfmoordgedachten zijn verlieservaringen en aanpassingsproblemen, bijvoorbeeld bij het overlijden van een partner, gezondheidsproblemen, pensioen of het verlies van de vertrouwde woonomgeving. Daarnaast spelen ook psychische problemen een rol, voornamelijk depressieve symptomen.

Zelfmoordgedachten hebben vaak een impact op je gedrag. Wees dus alert voor veranderingen zoals slecht slapen, minder onder de mensen komen, je niet kunnen concentreren, veel piekeren over zelfmoord, meer alcohol drinken of geen zin meer hebben in dingen die je anders wel leuk vindt.

Alleen met je zelfmoordgedachten blijven zitten is geen goed idee. Hoewel het erg moeilijk kan lijken om met iemand te praten over zelfmoord, zal je merken dat dit oplucht en dat het kan helpen om terug wat grip te krijgen op je gedachten. Je kan praten met iemand uit je omgeving, zoals een vriend, familielid of (ex-)collega, maar je kan ook contact opnemen met de anonieme hulplijn Zelfmoordlijn 1813 (via het gratis nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be) of een professionele hulpverlener.

Ook wanneer je bezorgd bent om iemand in je omgeving kan je contact opnemen met de Zelfmoordlijn.

Meer info: Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie - Brochure 'Suïcidepreventie bij ouderen' met praktijkadviezen voor zorg- en hulpverleners (PDF)
 

© 2023 Vlaamse Ouderenraad vzw
Cookieverklaring